Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μια πλευρά του Ιανού


Φήμες κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό για ένα βιβλίο που ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεκαεννιά χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης του περιγράφει την δική του εκδοχή για εκείνη την ταραγμένη περίοδο.

Το ¨"Βήμα της Κυριακής" δημοσίευσε ότι θα περιλαμβάνει επισημάνσεις του Μητσοτάκη για το πως έφθασε η χώρα στη μέγκενη του ΔΝΤ, καθώς ασκεί κριτική, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή όσο και  Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησαν, ενώ εκφράζεται θετικά για την πρώτη τετραετία του Κ. Σημίτη, στον οποίο αναγνωρίζει ότι έκανε προσπάθεια να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική που ξεκίνησε επί των ημερών Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς, δεν συνέχισε μετά το 2000. 
Ο Μητσοτάκης ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφήρμοσαν ο Κ. Καραμανλής την περίοδο 2004-2009 και ο Γ. Παπανδρέου μετά το 2009, θεωρώντας ότι με τις επιλογές τους συνέβαλαν ώστε να φθάσουμε σήμερα "στο χείλος του γκρεμού, αφού δεν ακολούθησαν τη δική του συνταγή νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας". Και βέβαια, θεωρεί δεδομένο ότι αν η δική του κυβέρνηση είχε αφεθεί να συνεχίσει το έργο της δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε θα είχαμε ανάγκη από την τρόικα και το ΔΝΤ.

Η αυτοκριτική σε πολιτικούς δεν είναι φαινόμενο που συναντά κανείς συχνά. 
Ο Μητσοτάκης επιμελώς, ξεχνά ίσως, ότι αν δεν είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να αναλάβει την εξουσία, τα πράγματα να έπαιρναν διαφορετική τροπή.  Ή μήπως δε θυμάται ότι το κόμμα του καυτηρίαζε την πολιτική λιτότητας του Παπανδρέου και είχαν κατεβάσει κόσμο στο Σύνταγμα να διαδηλώσει με άδειες κατσαρόλες....Ότι η χώρα κυλίστηκε στη δυσωδία των σκανδάλων ανέκοψε τις όποιες προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας. Οτι εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, που δικαιώθηκε πανηγυρικά λίγο αργότερα, είχαν συνασπιστεί (και τότε, όπως και πριν ενα χρόνο εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου) το λεγόμενο "μέτωπο των εκδοτών" (και όχι μόνο)
Επίσης, θα ήταν καλό να δούμε πως κρίνει το γεγονός ότι οι "μαθητευόμενοι μάγοι" του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης του, που κατάρτησαν δύο προγράμματα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατι αυτά οποία απέτυχαν.
Από την άλλη, πως μπορεί να βάζει στην ίδια μοίρα την κυβέρνηση Καραμανλή με το ξέφρενο πάρτυ σπατάλης και τα πραγματικά σκάνδαλα, που υποστήριζε ότι έχει θωρακίσει την ελληνική οικονομία αλλά εκτόξευσε το χρέος σε μεγέθη που η κυβέρνηση Παπανδρέου με όλες τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έκανε δεν κατάφερε να το τιθασέψει, παλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι αυτοβιογραφίες προσφέρουν υλικό στους ιστορικούς του μέλλοντος, υπό την προϋπόθεση ότι συμβάλουν στην διαλεύκανση άγνωστων πτυχών της ιστορίας, για τη σύνθεση των πολλών αντιφατικών έως και αντικρουόμενων απόψεων και όχι στην ανάδειξη του "εγώ" της προσωπικότητας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι

Ένας πρωθυπουργός που ήθελε να γίνει αόρατος

« Στο υπόλοιπο της συνόδου κρατούσα το κεφάλι χαμηλά, για να περάσω όσο γίνεται απαρατήρητος » Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις βροχερές Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20 περιγράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του "το Δίλημμα". Πριν από δύο ημέρες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος ήταν αβέβαιο, όχι χωρίς την ευθύνη των Ευρωπαίων και κυρίως των Γαλλογερμανών αλλά οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων είχαν εκδηλώσει έντονο εκνευρισμό και πίεζαν την περάτωση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους. Η Αγκελα Μέρκελ εξομολογείται ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Θαπατέρο τον πλησιάζει και χωρίς καμία εισαγωγή, του λέει: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκ