Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ανοχή και η ενοχή


Και ένα ζεστό πρωινό του Ιούνη η Ελλάδα ξύπνησε με ένα ποτήρι νέρο και 2-3 χαστούκια.
Ολοι έμειναν εμβρόντητοι. Δεν πίστευαν στα μάτια τους. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την ενέργεια του εκπρόσωπου της Χρυσής Αυγής ενάντια στις δύο υποψήφιες της Αριστεράς.

Πόσο. όμως, αναπάντεχο ήταν αυτό το γεγονός; Εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον, η βία είναι καθημερινό φαινόμενο. Γιουχαισματα, γιαουρτώματα, προπηλακισμοί, αρχικά σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ενα πλήθος να εκφράζει την αγανάκτισή του, ενώ ηγέτες της Αριστεράς αποκαλούν τον υπεύθυνο πρωθυπουργό Πινοτσετ, μιλούν γα Γουδή. Στο Σύνταγμα στήνονται κρεμάλες. 
Η Αθήνα καίγεται... Στην τράπεζα Marfin που πυρπολήθηκε, μια έγκυος κεφαλαιοκράτισσα και δύο συνάδελφοί της χάνουν τη ζωή τους, θεωρούμενοι ως παράπλευρες απώλειες της επανάστασης.
Τα ιστορικά κτήρια δεν έχουν σημασία, έμειναν μαζί με τα λεηλατημένα μάρμαρα να θυμίζουν τις παλαιές δόξες της πόλης, τότε το 2004, που όλοι ξεχύλιζαν εθνική υπερηφάνεια, ότι η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί.
Στην πλατεια, όπου ο λαός διεκδίκησε την επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα που την γέννησε από ένα δοτό Βασιλιά, ξεχάστηκε το Σύνταγμα, έμειναν οι δακρυσμένοι -απ' τα δακρυγόνα- εκφραστές της ελληννικής λεβεντιάς να φυλάνε το Μνημείο εκείνων που έδωσαν την ζωή τους για να λειτουργεί το  "μπουρδέλο", που το αγανακτισμένο πλήθος ήθελε να πυρπολήσει.
Τα νέα παιδιά, οι μαθητές που παρήλασαν μπροστά από τους επισήμους, έστρεφαν το κεφάλι, αν δεν πρότειναν την ανοιχτή τους παλάμη, εκφράζοντας την αδιαφορία τους για τους θεσμούς, παράλληλα με τον όποιο θυμό τους για τα τεκταινόμενα στη χώρα. 
Κάπου εκεί περίμενε και η Χρυσή Αυγή με τα μαχαίρια της. Τα παληκάρια που βοηθούσαν τους ηλικιωμένους να πάρουν τη σύνταξη από την τράπεζα, χωρίς να κινδυνεύσουν, υποκαθιστώντας την αστυνομία, που στο μεγάλο μέρος της προστατεύει τους "κινητούς" στόχους, πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να δείχνει αιφνιδιασμένος. Η βία φέρνει βία. 
Ναι, υπάρχει οργή. Όμως, η οργή για τους πολιτικούς διοχετεύεται μέσω του ύψιστου όπλου της Δημοκρατίας, της ψήφου, με την οποία ο λαός μπορεί να τους στείλει σπίτι τους. 
Η οργή και η αγανάκτηση δεν σημαίνει την μετατροπή της κοινωνίας σε ζούγκλα με την αποκαθήλωση και τον ευτελισμό των θεσμών.  
Με τη χώρα στην κόψη της ξυραφιού, με χιλιάδες νέα παιδια να προσπαθούν να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό και με μερικές χιλιάδες άνεργους στο εσωτερικό, φλερτάροντας με την έντονη πιθανότητα να αποχωρήσει από την Ευρώπη, χάνοντας τόσο ένα ισχυρό νόμισμα όσο κι ένα πλέγμα από πρότυπα θεσμών. 

Η όψιμη καταδίκη της βίας διχάζει παρά συσπειρώνει το λαό ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Οι φωνές που αδύναμα ακούγονταν προσπαθώντας να προειδοποιήσουν για τον επικίνδυνο δρόμο που έπαιρναν οι εκδηλώσεις βίας, θεωρήθηκαν γραφικές ή υποστηρικτικές του κατεστημένου. Όταν οι καμπάνες χτυπούσαν για κάποιους άλλους έλεγαν ότι είναι το τραγούδι της οργής, ΤΩΡΑ είναι το παιχνίδι των λυγμών....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι

Ένας πρωθυπουργός που ήθελε να γίνει αόρατος

« Στο υπόλοιπο της συνόδου κρατούσα το κεφάλι χαμηλά, για να περάσω όσο γίνεται απαρατήρητος » Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις βροχερές Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20 περιγράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του "το Δίλημμα". Πριν από δύο ημέρες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος ήταν αβέβαιο, όχι χωρίς την ευθύνη των Ευρωπαίων και κυρίως των Γαλλογερμανών αλλά οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων είχαν εκδηλώσει έντονο εκνευρισμό και πίεζαν την περάτωση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους. Η Αγκελα Μέρκελ εξομολογείται ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Θαπατέρο τον πλησιάζει και χωρίς καμία εισαγωγή, του λέει: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκ